Housing Design Award

Pimlico Village, London | Levitt Bernstein

A redundant bus garage provided the site for this Central London development of 160 flats and maisonettes, split 50:50 between sale and rent in two landscaped courtyards wrapped over and around a supermarket, retail units and residential car parking. It forms a transition zone between the business area to the north and the residential scale to the south, so the building rises and falls in scale to provide a satisfactory relationship to both. 
In such a location open space is at a premium, so maximum use is made of balconies and roof terraces on the perimeter to provide views out of the site, as well as into the courtyards. So too is security, and this is ensured by equipping the entrance foyers with concierges and entryphones. The visual treatment provides great variety to the street scene within an overall unity of design, creating a bold and convincing case for mixed use, mixed tenure, city centre renewal.

Source: Housing Design Awards