Stephen Lawrence Prize

Wrap House, Chiswick, London | Alison Brooks Architects

This project is a 100sqm extension to the ground floor of a large detached house providing a variety of new internal spaces that are linked and continuous. The building is equally interesting as a roofscape, where it is overlooked by the master bedroom. Alison Brooks Architects response developed through distorting a single surface into a folded ribbon. This allowed us to simultaneously control both the quality of the internal spaces and the external appearance from the garden and first floor windows. The triangulated geometry of the roof compresses to create an intimate internal area at one end of the building, whilst maximising the view of the garden from the master bedroom window. At the other end of the building, the roof folds upwards to offer views into the garden and up into the existing tree. 

Source: Alison Brooks Architects