Green Apple Award, Built Environment and Architectural Heritage

Brockholes Visitor Centre, Lancashire | Adam Khan Architects

The visitor centre at Brockholes is a cluster of buildings set in a lake on a floating pontoon, which responds to changing water levels in the flood plain. The architect has broken down what is a sizeable scheme into a simple and engaging village of buildings - restaurant, a shop, an exhibition hall, an education cente, and a conference centre - designed to celebrate the natural environment. Each cube or rectangle of accommodation has a barn-like roof creating an animated skyline floating above the lake. 
What is most impressive is that here is a romantic conceptual idea, underpinned by sustainability, structural integrity, function and detail. A natural ventilation system is discreetly integrated, exploiting the stack effect of the barn-shaped roofs, resulting in a BREEAM Excellent rating. 

Source: e-architect