Concrete Society Award Overall Winner

Hill Top House, Oxford | Adrian James Architects

Judges' comment:
"This is an excellent use of precast concrete in a domestic application to produce a simplistic uncluttered construction, which highlights the benefits of concrete. There is a very high ratio of visible concrete to square footage. The owners are extremely satisfied with the form and function of their new house, which has maximised the available plot of land and content within the agreed budget. The desire to maximise the floor plan, in particular the width as well as providing the necessary thermal and sound insulation with the adjacent properties, drove the design to a precast option. The foundations, ground floor and floor screed were laid in-situ, with the external walls, floors, stairs and shear walls formed in precast units. The front façade attempts to replicate the features of the adjoining dwellings in a modernistic interpretation of roof profile and bay windows. To the rear, large expanses of glass allow the natural light to penetrate deep into the property. All services are contained within the central core, which also includes the three-storey single-flight precast stairs and lighting within partial false ceiling. There are practically no services attached to the exposed precast, giving the concrete high prominence."

Source: The Concrete Society Awards