RIBA Award 2015

Private Residence, West Sussex | Wilkinson King Architects

This sophisticated barn of cross-laminated timber stands proudly on a ridge overlooking the Sussex Downs. 
Externally the house – a CLT timber box above a glass base - has all the confidence of a grand villa, with its row of low-profile roof pyramids, windows positioned to take advantage of the views and muted colour palette of materials. A lack of decoration and ornament make this modern house feel functional but it is cleverly considered to the very last detail. 
Internally, for all it simplicity and airiness, it is homely. A double-height void and stair orchestrate the house effortlessly, organising a contiguous open-plan and cellular spaces into a simple but elegant arrangement. The over-sailing first floor produces the feeling of a quiet monastic cloister with sun-filled spaces and views. 

Source: RIBA