Black Stone House
London

A new build block of two flats at lower and upper ground floor with a two-storey maisonette above, on the site of a disused industrial building.

The exposed concrete structure is a key component of the architectural response to the client brief. The size of in-situ fair-faced concrete columns was led by aesthetics so although some are larger than needed, others were quite small and heavily reinforced requiring care during their construction. Concrete downstand beams limit the span of the slabs so they can be as thin as possible while still providing the mass required for acoustic separation between apartments.

The architecture contrasts fair-faced concrete with lime rendered block walls, and glass and timber around the external loggia of each flat.

The developer client, an artist and restaurateur, lives in the maisonette.

Completed 2017.

Project Information

Client

Private

Architect

6a architects

Value

Undisclosed

Awards

RIBA London Award 2018

Related