Haberdashers’ Aske’s School for Girls
London

This is the second phase of a long-term masterplan at Haberdashers’ Aske’s School for Girls to create a new science ‘hub’, providing improved and increased teaching space.

The project involves the construction of a new four-storey science building over a single-storey basement. As the site has existing buildings on two of its boundaries, an indicative propping scheme was included for the basement design. This minimised ground movement outside the basement which could have damaged the neighbouring buildings.

The superstructure consists of an in-situ reinforced concrete frame and a lightweight steel framed top storey, with 350mm concrete slabs used in order to achieve ‘column-free’ lab spaces. The soffits of the slabs were left exposed, allowing the building’s thermal mass to be used to help offset any fluctuations in temperature. As well as utilising natural ventilation, this also helps to reduce the school’s heating and cooling costs.

Completed 2019.

Project Information

Client

Haberdashers’ Aske’s School for Girls

Architect

IID Architects

Value

£6.3m

Photography

IID Architects

Related