The Harriet Hardy Extra Care Centre
London

The regeneration of the Aylesbury Estate neighbourhood is a long-term partnership between Notting Hill Genesis and Southwark Council. Over the lifetime of the project it will deliver more than 3,500 new homes, half of which will be affordable housing. The scheme will also provide community facilities and improved open spaces. The 50-home Harriet Hardy extra care centre forms part of the first development phase of the wider estate regeneration, and was designed in collaboration with Mae Architects and delivered with contractor Hill Partnerships.

We have provided pre-planning advice for Phases I and II of the overall masterplan and we are currently delivering the First Development Site with a Design & Build contractor, Hill Partnership. This project will deliver 815 new homes arranged in six blocks, four of which will range from three to nine storeys plus a 20-storey tower, and the remaining two blocks include terraced housing, 50 Extra Care apartments and six houses designed specifically for people with learning disabilities.

The new blocks replaced 1970s buildings, which were of large-panel precast concrete construction using the Jespersen System, similar to the infamous Ronan Point. The tie details were not employed consistently in the construction of these high-rise blocks, which complicated their removal.

The nature and layout of the new Harriet Hardy block was well suited to reinforced concrete flat slab construction. New piled foundations were placed to navigate the remains of the existing foundations and protected trees, including the two mature trees in the semi-enclosed courtyard.

Thermal line considerations were a key aspect of the balcony design. 3D modelling and co-ordination was used to create the complex geometry of the balconies and to ensure that the thermal breaks were installed correctly at the joints where the slabs or columns transition from internal to external. The concrete profile was stepped to allow for insulation and falls were provided to drainage points to maintain positive drainage.

Initially, all balconies were proposed to be precast and fabricated offsite but, thanks to careful detailing, it was possible to construct them in situ, which reduced lead times and simplified fixings. Other ‘heavy’ elements of the cladding, such as the precast feature canopies surrounding the entrances and brick arches for the colonnade, also posed a challenge to develop elegant and buildable details.

The methodology used followed standard approaches, but it was expanded and focused on specific details and challenges to bring everything together in a holistic way.

Completed 2023.

Project Information

Client

Notting Hill Genesis

London Borough of Southwark

Architect:

Mae

Value

£15m

Photography

Tim Crocker

Related