The Scene
London

A new mixed-use development on the site of the Walthamstow Arcade, a 1960s shopping precinct. The site was empty for 10 years but has now been redeveloped to include five storeys of apartments above retail space at street level. Behind the apartments are communal gardens and a block of maisonettes. Beneath both is a multiplex cinema.

This arrangement posed a number of technical challenges regarding loadings, acoustics and servicing. The allowable zone for structure above the cinema was too narrow for a conventional beam and slab arrangement given the 16m clear spans required for the cinema auditoria. This was overcome by forming a series of 1m deep reinforced concrete upstand beams which extended into the landscape zone and required close co-ordination with the landscape designers to avoid any tree pits.

The cinema roof was cast using waterproof concrete and was structurally isolated from the residential blocks to minimise shrinkage and thermal stresses. This allowed the cinema to be fitted out before the primary waterproof layer was installed and facilitated the early handover of the cinema before the rest of the development was complete.

Completed 2015.

Project Information

Client

Hill Partnerships

Architect

Pollard Thomas Edwards

Value

£20m

Awards

London Planning Award, Best Town Centre Project 2017
Waltham Forest Design Award 2017
Planning & Placemaking Award 2016
New London Award, Built Mixed-Use Winner 2016
RICS Award, Regeneration, Highly Commended 2016
RICS Award, Community Benefit, Highly Commended 2016
Housing Design Award 2016
Sunday Times British Homes Award, Commendation 2015
National Housing Award, Best Regeneration Project 2015
Housebuilder Award 2015; What House? Award 2015

Related