Command of the Oceans, Chatham Historic Dockyard, Kent

A new entrance and exhibition building for Chatham Historic Dockyard. The project involves infilling the gap between the 1750s Grade I listed Mast House and the 1780s Grade II* listed Wheelwrights’ Shop. Following the discovery in 1995 of timbers from the HMS Namur under the Wheelwrights’ floor, the new building provides an underground viewing gallery for the timbers as well as acting as a focal point for the galleries and ancillary facilities in the refurbished Mast House and Wheelwrights’ Shop. The landscape to the North was remodelled to expose the walls of the 1697 Mast Pond and the Brunel Canal entrance and to provide car parking facilities for the Dockyard. Funding contributions were made from the Heritage Lottery Fund.

Completed 2016.

Client
Chatham Historic Dockyard Trust

Architect
Baynes and Mitchell Architects

Conservation Architect
Ptolemy Dean

Value
£5m

Awards

<< View featured Structures projects