Gagosian Gallery, Britannia Street, London

The refurbishment of the ground floor of a 1930s light industrial unit to provide high-quality gallery space. The building was chosen by the client because it included one column-free space at ground floor large enough for the main gallery they wanted. The pitched roof to this space was replaced with a flat roof supported by long-span steel beams incorporating four large rooflights. The rooflights ensure high levels of natural light in the gallery on all but the dullest days. The client was so pleased with the gallery spaces that they rented more space on the first floor of the building for offices. This is linked to the galleries by a freestanding steel stair which could only be designed by computer using 3D analysis tools.

Completed 2004.

Client
The Gagosian Gallery

Architect
Caruso St John Architects

Value
£3m

Awards

<< View featured Structures projects