The Royal College of Art, Battersea, London

New buildings and alterations to the existing Royal College of Art site in Battersea. The project is being completed in three phases, the first, The Sackler Building for the Painting Department, involving the redevelopment and conversion of an old, single-storey 1950s factory into a series of large studio spaces by inserting a steel box into the envelope of the original building. The building has a new saw-tooth roof designed to diffuse natural light so that those working in the studio benefit both from natural daylighting and solar shading to prevent glare in their work spaces.
Phase 2, The Dyson Building, houses the printmaking and photography departments, with studios overlooking the main workshop, a new 220-seat lecture theatre, and a ground-floor gallery. The design features an exposed in-situ concrete structure and polished pre-cast concrete cladding panels.
The third Phase, The Woo Building, is located between The Sackler and The Dyson and houses the ceramics, glass, goldsmithing, silversmithing, metalwork and jewellery departments.

Client
The Royal College of Art

Architect
Haworth Tompkins Architects

Value
£25m

Awards

<< View featured Structures projects