Royal Court Theatre, London

A major reconstruction to this Grade II listed theatre. The work involved the reorganisation of all the space above the Main House - the Theatre Upstairs, the rehearsal room and offices. A new side extension contains further offices, dressing rooms and technical studios. The original façade was retained throughout the project. The 10 ft diameter Victorian Ranalagh sewer runs underground, close to the underground extension, which is therefore retained by a bored pile wall. At the front of the theatre the Stalls Bar has been extended under the road in Sloane Square with an exit into the central paved area of the square via the stairs of the now redundant ladies lavatories. This extension was constructed in phases taking two of the four traffic lanes at a time and installing bored pile walls, plunge columns, precast concrete beams and roof slabs, and in situ concrete topping before rerouting the services and re-surfacing the road.

Completed 2000.

Client
The English Stage Company

Architect
Haworth Tompkins Architects

Value
£13.5m

Awards

<< View featured Structures projects