Stephen Hawking Building, Gonville & Cauis College, Cambridge

A new Halls of Residence on a site adjacent to the existing Harvey Court residences on West Road. The building provides undergraduate rooms, fellow sets, a large open plan seminar room and a car park at lower ground level. The “S” shaped plan ensures that existing trees on the site can be kept. Flat concrete slabs are supported on columns, sized to suit the dense blockwork partition thickness. These are supported on a thick concrete slab at ground floor, which transfers the load into the irregular column grid at lower ground level, which has been set out to suit the car park arrangement. There are 21 tree protection orders on the site and the lower ground is sheet piled in order to minimise the disturbance to the roots.

Completed 2006.

Client
Caius Property Services Ltd

Architect
Donald Insall Associates

Value
£8m

<< View featured Structures projects