Vajrasana Buddhist Retreat Centre, Suffolk

The London Buddhist centre had been using a Victorian brick farmhouse and some converted farm buildings for retreats; this project converts the existing building into space for retreat centre staff and provides a purpose built retreat centre with a shared living and dining space, visitor accommodation for up to 60 guests in discrete blocks and a shrine room; all linked by covered walkways around three landscaped courtyards. The shrine room is eight metres tall with exposed stack-bonded brickwork walls containing several recessed panels and a large number of windows at high level with hit-and-miss brickwork that fills the interior with diffuse light. Other buildings are simple concrete and blockwork with timber roofs, carefully detailed to allow much of the structure to be exposed. The site drainage required careful detailing as discharge was limited to a ditch on the northern edge whilst the foul treatment plant needed to be next to the new paving and access area at the south. Price & Myers were civil and structural engineers for the project. 

Completed 2016.

Client
London Buddhist Centre

Architect
Walters & Cohen

Value
£3.5m

Awards

<< View featured Structures projects