Brockholes Visitor Centre, Lancashire

RIBA competition winning project for a new floating visitor and education centre made up of multiple small structures on a large concrete pontoon for Brockholes Wetland and Woodland Nature Reserve in Preston. The project received a BREEAM Outstanding rating in the interim in March 2011. The 127 hectare site made up of a redundant gravel pit and ancient mixed woodland is part of a Forestry Commission managed regeneration scheme converting over 900 hectares of North West brownfield land into community woodland and green space. The project is aiming for zero-carbon both in use and production, using materials of low embodied energy high levels of thermal insulation and building airtightness and off-site prefabrication as well as on-site energy generation and waste treatment. The project has been rated BREEAM 'Outstanding'.

Completed 2011.

Client
Lancashire Wildlife Trust

Architect
Adam Khan Architects

Value
£5m

Awards

<< View featured Structures projects