Peabody Avenue, London

Redevelopment of affordable housing blocks in a conservation area of Westminster. Apartments lining the railway line are pulled back behind a corridor access which opens onto two-bed apartments, their balconies are cantilevered westward toward the railways lines, screening the apartments from rail noise. A mix of one-bed and three-bed apartments in the block over the access have generous recessed balconies while at ground and first floor there is a larger three-bed duplex unit with bedrooms on the upper level and a small outdoor space at ground floor. A double-height gated mouth to the avenue helps create ownership over the amenity spaces, such as the ball court. One third of the 55 new homes will be shared ownership. All homes link up to the Pimlico district heating system and are built to Code for Sustainable Homes Level 3. Involved discussions with and submissions to Network Rail.

Completed 2010.

Client
Peabody Trust

Architect
Haworth Tompkins Architects

Value
£9.5m

Awards

<< View featured Structures projects