Childers Street, London

64-65 Childers Street is a mixed-use development located in Deptford. Located on the site of an existing warehouse building, the development includes a facade retention, demolition works and erection of a new building with three additional floors, including 83 residential units and 1,243 sq m of flexible commercial space (Class B1/D1) on the ground floor. The design incorporates an internal roof lit atrium along the central spine of the existing building to ensure most units in the new development are dual aspect. Our analysis included detailed internal daylight calculations checking the effectiveness of the atrium and detailed daylight and sunlight assessments to ensure any impacts on surrounding building from the additional floors are minimised. We worked with the design team to develop a strategy to achieve Code for Sustainable Homes Level 4, BREEAM 'Very Good' and 40% improvement over Part L 2010. The facade retention presented some challenges to improving thermal performance. Existing walls could not be insulated to the same standards as the new walls and the windows on the retained facade had to match the same window configurations as that of the existing building. Working with the design team and contractor at the early design stages, we ensured that the energy strategy and fabric efficiency measures incorporated were both appropriate and buildable. The final energy strategy results in a 43% improvement over Part L 2010, and includes CHP and PV to the residential areas and ASHP for the commercial areas, as low and zero carbon technologies offsetting the CO2 emissions associated with the development. 

Client
Aitch Group

Architect
Buckley Gray Yeoman

<< View featured Sustainability projects