St Peter's Church, Plough Road, London

Our brief for this project involved developing a low carbon energy strategy for the new St Peter's Church in Battersea. The building is designed to accommodate a large congregation of 300 people and houses other ancillary facilities that include community halls, office spaces and café facilities. From the outset, the project brief was driven with aspirations from the design team to create a highly sustainable building maximising passive design features such as natural daylighting and ventilation wherever possible and targeting a BREEAM 'Excellent' rating. The roof of the building has a stepped profile with large glazed areas. The openings in the roof are designed to maximise daylight penetration into the three-storey high church interiors, part of the design ideology that not only enhanced the interior quality of the worship spaces but also minimised dependence on artificial lighting. Other passive design measures such as natural ventilation were also explored. However, the urban location of the church and its close proximity to busy roads meant acoustic issues did not facilitate all spaces to be naturally ventilated. A mixed mode approach was therefore proposed as the final ventilation strategy, maximising natural ventilation where possible. The energy loads associated with a building as large as this, intermittently occupied by different user groups, with varying double and triple height spaces and utilising different ventilation strategies across different zones, is relatively complex. Dynamic 3D thermal modelling and detailed computational design analysis was therefore undertaken to evaluate the building performance, validate the natural ventilation strategy, reduce any heat losses through the fabric and glazed elements on the roof and calculate the resulting energy demands. Fabric energy performance targets significantly better than the Part L 2010 standards were incorporated. The resulting low energy associated with the heating and cooling loads was finally supplemented by ground source heat pumps to further reduce the CO2 footprint of the building.

Client
Diocese of Southwark

Architect
Greenhill Jenner Architects

<< View featured Sustainability projects