d'Overbroeck's College
Oxford

A new campus for d’Overbroeck’s College split over two sites across the Banbury Road in Oxford. A new Sixth Form building and lecture theatre is built on the site of the old masonic lodge with part of the old villa adapted into the new campus.

Built predominantly using in-situ reinforced concrete, the new lecture theatre has an expressed geometric roof in BauBuche Laminated Veneer Lumber (LVL) engineered timber, which is supported by BauBuche LVL beams strengthened with steel flitch plates to form three primary trusses.

We inspected the existing villa as it had been left uninhabited for a number of years, with our work determining the extent of the refurbishment required for the space. A stone specialist was brought in to clean and repair the stonework once we had inspected the external stonework using a perimeter scaffold.

A spiral stair within the main building connects the ground level to the first floor and has been constructed entirely from exposed in-situ concrete, with a swept soffit and solid concrete balustrades to provide the required stiffness.

A new four-storey Boarding House across the Banbury Road complements the new buildings. The boarding house was designed with loadbearing masonry walls and precast concrete slabs to help with the enhanced levels of sound insulation required for study bedrooms. The external walls reflect the load bearing nature of the structure featuring finely detailed brickwork with hidden movement joints. White precast concrete mullions frame each window and give additional protection from solar gain.

Completed 2017.

Project Information

Client

d'Overbroeck's College

Architect

TSH Architects

Value

£9.3m

Photography

TSH Architects

Awards

Oxford Preservation Trust Award 2018

Related