BAFTA Headquarters
London

The extensive refurbishment and expansion of the British Academy of Film and Television Arts Headquarters at 195 Piccadilly.

The project involves the creation of an additional storey on top of the existing Grade II listed building to provide a unique new events space. The new storey will be formed by uncovering, raising and restoring the historic wrought iron trussed roof lanterns that formed part of the former Institute of Painters in Water Colour constructed in 1883.

Further structural alterations will be undertaken as part of a full refurbishment of the building, including the construction of a new lift shaft and stair core, new gallery balcony space and penetrations through the existing structure for additional stairs and service distribution. Further new facilities created through the refurbishment will include new cinema theatres, members bars and roof terraces, as well as meeting rooms and staff offices.

1_980x750

The original building structure has undergone numerous significant alterations over its 130-year life with much of the original load bearing masonry structure replaced with elements of steel framing. One of the initial challenges on the project was to gain a detailed understanding of these complex load paths to identify existing defects and assess the structures capacity to accommodate additional loading from the roof extension works.

Currently on site.

Project Information

Client

British Academy of Film and Television Arts

Architect

Benedetti Architects

Value

£22m

Photography

Benedetti Architects

Related