Homerton College
Cambridge

After winning a two-stage competition, Price & Myers was appointed with Alison Brooks Architects to design the new Entrance Building and Children’s Literature Resource Centre at Homerton College, Cambridge.

The proposal features a three-storey, wooden pavilion with a wide, single-storey plinth that extends outward in four directions. The multi-purpose building acts as an entrance for both visitors and resident students, while also providing new facilities and research rooms.

The ground floor of the low carbon mass timber building houses the porter’s lodge as well as a large foyer and exhibition area on its northern side.

The building will have ribbed cross-laminated timber floor plates and glulam columns and beams throughout. Timber, chosen for its low embodied carbon, as well its warmth and visual appeal, will be exposed in all of the internal spaces.

The copper-clad structure on the upper floors houses the Children's Literature Resource Centre, research rooms and a large storage area for books.

We employed our PANDA software, which can reduce embodied carbon by up to 40%, at the competition stage, to advise the client and help achieve their ultra low carbon ambitions for the project. By using PANDA we were able to suggest the optimum, low embodied carbon structural form, materials and grids given the requirements of the brief, which was central to securing the competition win.

Currently in design.

Project Information

Client

Homerton College

Architect

Alison Brooks Architects

Value

£4m

Photography

Alison Brooks Architects

Related