Hampshire House
Hampshire

A new private residence in Hampshire, which sits above the banks of the River Alre. Hampshire House is a two-storey building with partial basement.

The super structure is formed of three lightweight steel pavilions which overlook the river. These are clad in timber, precast concrete and heavily glazed to look over the landscape. Internally these pavilions have long exposed glue laminated oak joisted ceilings. The rear of the building is a heavier concrete column and flat slab superstructure and basement which is clad externally in flint and Purbeck stone above ground. A swimming pool was formed within the structural concrete box and required a large amount of coordination with regards to detailing of the concrete to incorporate services and ensure a high-quality finish.

We worked closely with the precast concrete manufacturer and stone supplier on all secondary steelwork support and on the design of the cantilevered precast concrete stair.

Completed 2017.

Project Information

Client

Private

Architect

Niall McLaughlin Architects

Value

Undisclosed

Photography

Nick Kane

Awards

RIBA Award 2019
RIBA South Award 2019
RIBA House of the Year Longlist 2019

Related