St Edmund Hall, Norham Gardens
Oxford

Affectionately known as ‘Teddy Hall’ by staff, students and alumni, St Edmund Hall has provided teaching and research in Oxford for over 800 years.

Our competition-winning scheme with Wright & Wright Architects to redevelop a site in North Oxford’s conservation area marks the next phase in the development of the college. The project provides high quality accommodation for 128 students in a new campus facility in Norham Gardens.

The works include a mixture of new construction, refurbishment, and upgrades to the two Grade II Listed buildings within the site.

The central ambition of the brief focussed on sustainability. New construction is designed to Passivhaus standards, and the Victorian villa retrofitted to EnerPhit principles. Both embodied carbon of the structure and whole-life carbon use has been measured and monitored throughout the design process, influencing key decisions based on environmental impact.

The structure of the new builds uses Cross Laminated Timber (CLT) which provides a relatively low carbon form, and allows simple, effective detailing for air tightness - with the majority of works taking place off site to speed construction.

Basements have been rationalised and reduced as much as possible - the team being mindful of the embodied carbon that they represent. Walls are formed with hung secant piles to minimise the risk of water ingress during construction. The basement structure features thermal breaks at all junctions where it contacts the ground, with the vertical structure above.

Our civil engineering team has designed a system of stormwater attenuation that integrates with the gently sloping site topography.

To learn more on sustainability at St Edmund Hall, click here.

To read more on structural embodied carbon options, click here.

Project Information

Client

St Edmund Hall

Architect

Wright & Wright

Value

£33m

Images

Wright & Wright

Related